fidesz-orbanviktor
fidesz-orbanviktor
Életrajzok
 
Egyéb
 
FIDESZ felépítése
 
Orbán Viktor beszédei
 
Szavazás
Mi lesz a kormány sorsa?

2010-ig helyén marad
előrehozott választások lesznek
Gyurcsány távozik de a kormány marad
a népharag elsöpri erőszakos módon
a népszavazás hatására új választás
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Idő
 
számláló
Indulás: 2007-10-26
 
2006-os választási dal
 
Hírek
Hírek : A gyerekeken spórol a kormány

A gyerekeken spórol a kormány

xxx  2007.10.30. 17:25

Az oktatásügyben folytatódik a forráskivonás, ez a kormány, élén Gyurcsány Ferenccel, a gyerekeken spórol - mutatott rá Pokorni Zoltán sajtótájékoztatóján.

Pokorni Zoltán felidézte Gyurcsány Ferencnek az Oktatási Kerekasztal egyik ülésén elhangzott szavait: "miután ennek a kormánynak van és lesz mozgástere, (...) egyetlen társadalompolitikai prioritást kell megjelölni: az iskolának és a kultúrának az ügyét. (...) Ez nem azt jelenti, hogy holnap 100 milliárdokat lehet betenni a rendszerbe, de azt igen, hogy a ciklus második felétől értelmes fejlesztési ügyekre és programokra, pedagógiára, módszertanra, szolgáltatás nyújtására fordítsanak forrásokat." Izgatottan kerestük a pluszforrásokat, amiről a miniszterelnök beszélt, ám ilyeneket ez a költségvetés nem tartalmaz - fűzte hozzá Pokorni Zoltán.

Az oktatásügyben az a forráskivonás folytatódik, aminek már idén tanúi, elszenvedői voltunk, az elmúlt három évben lényegében ez a politika érvényesült. Ez a kormány, élén Gyurcsány Ferenccel, a gyerekeken spórol - mutatott rá Pokorni Zoltán. Az előttünk álló években összességében 150-160 milliárd forintot vonnak ki az oktatásügyből, miközben reformról beszélnek. Hozzáfűzte: pénz nélkül, pusztán pénzelvonással nem lehet reformot csinálni.

A 2008-as költségvetéssel tanévenként durván 25-30 milliárd forintot von ki a kormányzat a közoktatásból. Példaként említette azt, hogy az eddigi általános iskolai első osztályos normatíva 204 ezer forint volt, ez az első évfolyamon 145 ezerre (25 százalékával) csökken. Az elkövetkező években pedig felmenő rendszerben vonnak ki forrásokat az általános iskolai osztályokból.

Ez a kormány a gyerekeken spórol (Pokorni Zoltán)

A szakpolitikus tájékoztatása szerint felmenő rendszerben folytatódik a magasabb csoportlétszámok bevezetése is. A 2007. szeptemberétől megszüntetett kiegészítő támogatások egy része a kistérségi támogatások között jelenik meg, melynek összege minimális mértékben emelkedik. Ugyanakkor szigorodnak az igénybevétel feltételei, így például a bejáró tanulók utáni támogatást a 10.000 fő feletti lélekszámú települések a korábbinál kisebb összeggel vehetik igénybe - mondta el Pokorni Zoltán.

Beszámolt arról is, hogy kettéválasztják a kollégiumi normatívát lakhatási és nevelési, oktatási feladatokat szolgáló pénzösszegre, ami bizonytalanná és kiszámíthatatlanná teszi a kollégiumok fenntartását. E helyett arra lenne szükség, hogy növeljék a normatívát - tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy jelentősen csökken a művészeti iskolák normatív támogatása és a szakképzésben az elméleti képzés normatívája is.

A 2008-as költségvetés pozitívumaként azt említette Pokorni Zoltán, hogy 3,5 milliárd forint többlettámogatást szán a kormányzat az óvodáztatás kiszélesítésére. Ugyanakkor azt is hozzátette: a baj csak az, hogy nem ott vannak az óvodák, ahol a gyermekek vannak, óvodát kell tehát építeni. A Fidesz úgy látja, hogy ez az összeg nem lesz erre elegendő.

Az Állami Számvevőszék megállapításait is alapul véve jövőre 22-23 milliárd forinttal csökken a normatív támogatás. Ez a csökkenés egy teljes tanévre kivetítve 35-40 milliárd forint közötti elvonást jelent - hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán.

A pedagógusbérekről szólva kiemelte: a csökkenő támogatások semmilyen fedezetet nem rejtenek a béremelésekre.

A felsőoktatásról szólva kiemelte: Magyarországon nem tanulnak túl sokan egyetemen és főiskolán. Az OECD nemrég nyilvánosságra került vizsgálatára hivatkozva kiemelte: Magyarországon a felsőoktatásban végzettek aránya (17%) jelentősen elmarad az OECD átlagától (26%), s ez arány lassabban növekszik, mint az OECD átlagos növekedése. Azaz a szakadék nő - jegyezte meg. Hozzátette: a diploma hiánya őrült nagy kockázatot jelent, hiszen a felsőfokú végzettségűek elhelyezkedési valószínűsége (83%) lényegesen jobb, mint a középfokú (70%) és az alapfokú (38%) képzettségűeké - ismertette.

A PPP-programok áttekinthetetlenségéről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy nincsenek a költségvetésben megnyugtató adatok arra vonatkozóan, hogy ez a beruházási program jó. Mint mondta, nem az a baj, hogy kollégiumok épülnek, az jó dolog, hanem az, hogy kétszer fizetjük ki 20 év alatt PPP-programok keretében az árat, és húsz év után sem a mienk lesz, hanem a magánberuházóé.

A Fidesz javaslatairól szólva elmondta: a párt a közoktatási normatívák jelentős emelésére tesz javaslatot a költségvetési vitában. Durván 50 milliárd forinttal javasolják növelni ezt a rovatot. Javasolják továbbá a kistérségi társulások támogatásának 10 százalékos, mintegy 2 milliárd forintos megemelését. A felsőoktatás terén - már előre számolva a népszavazás sikerével - azt javasolják a kormánynak, hogy 9 milliárd forintot különítsen el a népszavazás eredményeképp megszűnő tandíj pótlására. Az óvodai ellátás fejlesztésére 8 milliárd forintos alapot javasolnak létrehozni, amelyet óvodai férőhelybővítésre lehet felhasználni.

 
egyéb oldalak
 
FIDESZ története
 
FIDESZ dokumentumok
 
Interjúk Orbán Viktorral
 
Galériák
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Naptár
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!