fidesz-orbanviktor
fidesz-orbanviktor
Életrajzok
 
Egyéb
 
FIDESZ felépítése
 
Orbán Viktor beszédei
 
Szavazás
Mi lesz a kormány sorsa?

2010-ig helyén marad
előrehozott választások lesznek
Gyurcsány távozik de a kormány marad
a népharag elsöpri erőszakos módon
a népszavazás hatására új választás
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Idő
 
számláló
Indulás: 2007-10-26
 
2006-os választási dal
 
Amikor gólpasszt adtam...

Amikor gólpasszt adtam...

2007. október 7.

A Szabad Földben főként a Fidesz vidék-programjáról, a falvak és a középbirtokosság fontosságáról nyilatkozott Orbán Viktor.

Milyen vidék-Magyarországot tart ideálisnak a legnagyobb ellenzéki párt? A hazai vállalkozások vagy a multinacionális cégek hoznak megváltást a munkanélküliség problémájára? Hogyan távozott az ellenzéki vezetővel való találkozásról Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök? Mikor pattog újra a labda a Parlamentben? Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével folytatott beszélgetése során ezeket is megkérdezte Palágyi Béla.


- Hallhatnánk valamit a Fidesz vidék programjáról? Amikor Önök kormányon voltak a kert-Magyarország jövő képével ismerkedtettünk. Most, mint ha a nagybirtokokról esne több szó.
- A Fidesz vidék politikájának van történelmi gyökérzete és történelmi folytonossága. Mi vállaljuk a kisgazda párt legjobb hagyományait és képviselni is akarjuk a mai politikai világban. A kisgazdák még aktív csoportja a mi frakciónkban található. Ma két területen kell a Fidesznek világos programot képviselnie. Egyik a birtokpolitika: mi a nagyüzemi latifundimokat nem tekintjük olyan termelési egységeknek, amely a magyar mezőgazdaság alapját adhatná, melyre a magyar mezőgazdaság épülhet.

- Akkor tehát a kert-Magyarország?
- A magyar mezőgazdaság törzsét, derekát a középbirtokosság adhatja, egészen pontosan a 20 hektár feletti, családi alapon művelt gazdaságok. A nagybirtokok jelen lehetnek, kiegészítő, ám nem meghatározó jelleggel. A középbirtokok száma ma Magyarországon nem nő, hanem fogy, holott egész Európában erre a családi alapon működő középbirtokosságra épül a mezőgazdaság. Ezért fontosnak tartjuk, hogy az állam ne adja el a még tulajdonában lévő földet, különösen ne adja el nagy csomagokban, mivel így a kispénzű gazdálkodók nem tudnak hozzáférni.

- Mi a másik pillére a vidékpolitikájuknak?
- A falu. Ma ez a településforma nálunk halódik, vékonyodik, nem tud XXI. századi életkörülményeket biztosítani az ott élőknek, holott Európában a falu a jövő létformája. Bezárják a postákat, körzetesítik az iskolákat, felszámolják azokat az intézményeket, melyek az elmúlt húsz év során az önkormányzatok erőfeszítései révén meg tudtak erősödni. Mi ez ellen tiltakozunk, és a tendenciát meg akarjuk fordítani. Lennie kell postának, orvosi rendelőnek, és legalább alsó tagozatos általános iskolának a falvakban is.

- Közben olyan törvények születnek az ország házában, melyek visszafordíthatatlanná tesznek a Fideszével szemben haladó folyamatokat.
- Mi a MAGOSZ-szal mindent megteszünk azért, hogy a romboló törvényalkotást hátráltassuk, de nem rettenünk vissza attól sem, hogy köztéri demonstrációkkal parancsoljunk „megálljt” a vidéket sújtó kormányzati politikának. Nincs olyan kátyú, melyből összefogva, ne tudnánk az ország szekerét kiemelni!

- Mi az, ami önt ennyire bizakodóvá teszi?
- Én 1988 óta benne vagyok a politikában, és ezalatt azt tanultam meg, hogy kilátástalan helyzet nincs. A rendszerváltáskor reménytelen mezőgazdasági és iparszerkezetű, ráadásul végletekig eladósodott Magyarországot örököltünk meg. Ezt kellett újraépíteni. Sikerült, ha nem is a legfényesebben.

- Nemrég hazánkba látogatott Nicolas Sarkozy, francia köztársasági elnök. Egyes újságok arról írtak, hogy megbeszélésük során valamiféle feszültség támadt. Mi az igazság?
- A francia köztársasági elnök nem szokott találkozni az ellenzék vezetőivel, velem azért találkozott, mert mi régi baráti viszonyt ápolunk egymással. Hosszú idő óta együtt dolgozunk az Európai Néppárt elnökségében. Meghívott a pártjuk októberben sorra kerülő kongresszusára Párizsba is.

- A társadalomban jelentős feszültség érzékelhető, amit sokan a politikai megosztottságra vezetnek vissza. Van a szocialista pártnak olyan személyisége, akivel az ellenzék parlamenti keretek között békében tudna együttműködni?
- Lehet, hogy van, de ebben a pillanatban nem látszik. Egyéb iránt a társadalomban nem politikai, hanem szociális feszültségek vannak. A politika azért feszült, mert az élet is nehéz és feszült Magyarországon. Ha az emberek azt érzenék, hogy jól fut a szekér, hogy a munkájuk nyomán az egyről a kettőre tudnak jutni, akkor a vitáknak, nem lenne akkora jelentősége, mint amilyen manapság. A családok 75 százalékának nincs pénzügyi tartaléka, több millió ember nem tudja hó végén kifizetni a számláit. Mindenki a politika felé fordul, hogy történjen már valami.

- Tehát a kormány oldalon nem látszik partner az ellenzék számára?
- Mi azt látjuk, hogy volt egyszer egy baloldal, melyet Horn Gyula neve fémjelzett 1990 után. A régi balodal helyére „ifjú törökök” léptek, akik szociálisan érzéketlenek, az állami vagyont kiárusítják, a közpénzeket egymásnak osztogatva eltűntetik, a népi szociális balodal pedig eltűnt. Nem látom azokat az embereket a baloldalon, akikkel a szociális problémák megoldásában együtt lehetne működni.

- A Fidesz a közép- és kisvállalkozókat kívánja támogatni a gazdaságban, miközben a globalizált világban kontinensek harcolnak egymással. Ezek a kisebb egységek miként tudnak bekapcsolódni a gigászok harcába?
- Először is ne becsüljük le a saját, magyar piacunkat. A kis és középvállalkozók szerte a világban a saját piacukon sikeresek. A pékek, boltosok, kis üzemek működtetői a gazdaság olyan területein pótolnak hiányt, ahová a hatalmas vállalatok képtelenek bejutni. Ott pedig, ahol tőkeerősek, nem csak versenyképesek a külföldiekkel, hanem még exportra is futja az erejükből. Románia déli részét ellepték a tőkeerős kis és közepes olasz vállalkozások, melyek elsősorban családi alapon működnek. Ráadásul a kis és középvállalkozások sokkal több embernek adnak munkát, mint a multik. Ma Magyarországon ez az arány kétharmad – egyharmad a kisvállalkozások javára. Tőlünk nyugatabbra is úgy van, hogy a nagy hasznot a multik termelik, de munkát az embereknek a kis és közép cégek adnak. Soha nem lesz olyan világ melyet csak a mamut cégek fognak uralni.

- A parlamentben valamikor élénk labdarúgó élet is volt, most mintha „halálosan komollyá” vált volna az ország háza.
- A parlamentnek van futball válogatottja, ami több pártból áll, ám most, hogy a kormány tönkretette a gazdaságot és becsapta, semmibe vette az embereket, a pályán nem szívesen keressük egymás társaságát. Pedig én még arra is emlékszem, hogy Keller László, MSZP-s képviselőnek gólpasszt adtam… Vagy ott van Gráf József miniszter úr, egészen nagyszerű középhátvéd, az MSZP-s Puch László is kiválóan védett még néhány éve. Mádi László, Varga Mihály és Kósa Lajos - tíz kiló mínusszal - nagyszerű középpályás volt, Kövér László balhátvédet játszott, Áder János erőcenter, egyszóval ma is kitelne a képviselőkből egy focicsapat.

- Van Önöknek sikeres futball múltjuk is...
- Természetesen, Bonnban megvertük a német parlamenti válogatottat 2-0-ra, de kikaptak tőlünk az angol honatyák is 2-0-ra a Fradi pályán. Még néhány év, és a nálunk nevelkedő fiatalok az „igazi” fociban is képesek lesznek erre. Én bizakodó vagyok.


(Palágyi Béla – Szabad Föld, 2007. október 5.)

 
egyéb oldalak
 
FIDESZ története
 
FIDESZ dokumentumok
 
Interjúk Orbán Viktorral
 
Galériák
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 

THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg    *****    Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!